Status etter første uke ved grensen

Første bølge flyktninger er over. Neste bølge blir enormt mye større og vil kreve langt mer koordinering enn ad-hock hjelpen som ble gjort i første bølge.

Dette er oppsummering etter første uke

Etablert Helpers.no

Mandag morgen den 28 februar var Helpers.no en person med en ide om å hjelpe. 6 dager senere er vi et team på 9 personer. På 6 dager har vi:

Men vi er stadig like fortvilet over at vi det ikke går fort nok

Helpers.no team etter første uke


International helpers HUB

Vi har sammen opprettet med andre hjelpeorganisasjoner opprettet “International helpers HUB”.

For å sette oss i stand til å håndtere andre bølge har Helpers.no,  sammen med to andre organisasjoner, gjort avtale om å leie lokale i Przemysl fra mandag 7. mars. 

Vi har kontakt med lokale myndigheter og en rekke hjelpeorganisasjoner som ønsker å samhandle om hjelpearbeidet.

Tenna, Jay, Frank og Dawie situasjonsrapport og plan for dagen. På “kontoret” som er Mamma Mia Pizzeria.

Situasjonen på grensene nær Przemysl

Situasjonen på Medyka grensen og i den lille byen Przemysl har vært kaotisk med mange flyktninger over grensen. Medmennesker uten tilknytning til noen organisasjon har strømmet til fra hele Europa og jobbet som frivillig for å ta imot og sende flyktningene videre med tog og busser.

Det er ikke uvanlig at de frivillige vi snakker med sier at de ikke har sovet på 20 eller 40 timer.

Det finnes ingen sentral koordinering av arbeidet og de frivillige vet ikke hvem som styrer, de vet bare hvem som satte dem i arbeid.

Flyktningene som kom i det vi kaller første bølge, er de som har venner og familie utenfor Ukraina. Før krigen bodde det allerede ca. 2 millioner ukrainere i Polen. De vi snakker med på de forskjellige mottakene, busstasjoner og togstasjoner sier at ca 80% av flyktningene vet hvor de skal.

Fra onsdag denne uke kan vi si at første bølge avtar og det kommer ikke så mange som det gjorde. 

Andre bølge


Vi venter nå på andre bølge. Vi tror at andelen som vet hvor de skal vil gå drastisk ned og vi tror også at de som kommer vil være mindre ressurssterke og ha behov for hjelp til å finne et sted å bo. Vi tror også at de vil være økonomisk svakere enn de i første bølge. I tillegg vil de være mer preget av krigen enn de som kom ut først.

Donasjoner

Vi ser også at det på Tesco senteret hoper seg opp med donasjoner fra hele Europa. Klær, sko, leker og toalettsaker bæres i esker eller poser ut og legges i hauger.

Mange av de som kom i første bølge var ressurssterke og ikke fattige. De hadde også et sted å dra til.

I dag snødde det på klær og sko som ligger rett på bakken. Det som ikke blir ødelagt er det som ingen har pakket ut og tømt i haugene av klær.

Jeg har fått sitte på med en varebil fra Medyka grensen i Polen som var full av sekker med donasjoner. Politiet avviser private med varebilene sine og henviser dem til Tesco senteret. Det er ikke noe sted å legge fra seg sekker med donasjoner ved grensen og de ønsker vel ikke en “søppelplass” med klær på grensen.

Transport av flyktninger

Tesco senteret er stedet for transport med buss. Tesco senteret er et stort nedlagt supermarked med parkeringsplass.  

De flyktningene som kommer dit kan gå på busser. Mange av bussene som transporterer flyktningene er også ordnet av frivillige. Da jeg var der for to dager siden var det ikke noe skikkelig system for hvor bussene skulle og hvordan folk skulle vite at det gikk en buss dit de ville.

Kollegaer som har vært på Tesco i dag sier at det nå er skilt på papplater med stedsnavn inne i Tesco senteret og at folk nå står inne og venter.

Det er forbedringer og de frivillige har opparbeidet seg verdifull kunnskap og funnet løsninger etterhvert.

Terje Christensen

dette er min bilo. Det vil vises ett sted

http://www.smartebyernorge.no
Forrige
Forrige

Transport til Norge fra Przemysl

Neste
Neste

Helpers.no har sammen med andre hjelpeorganisasjoner opprettet “International helpers HUB”