Medisinsk utstyr til fronten og flyktninger til Norge

Påsketuren 2023

Den 31. mars reiste Paul Smines fra Helpers.no til Polen med forsyninger og nødhjelp som skulle fram til de krigsherjede områdene i Ukraina.

Helpers.no i tett samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune, med sjåfører og buss fra Kristiansund videregående skole, reiste den 31. mars til Polen for å avhjelpe gjester fra Ukraina som vil til Norge.

Den Norske regjering har bestemt at flyktninger fra Ukraina som kommer til Norge, skal få beskyttelse. Samtidig har de besluttet at Norge ikke aktivt skal hente flyktninger, men overlate dette til flyktningene selv, eller hjelpeorganisasjoner som hjelper med transporten.

På vei til grensen ble bussen lastet opp med donasjoner til de krigsherjede områdene øst og sør i landet. Det ble blant annet tatt med et nesten komplett legekontor, og ikke minst dyrt medisinsk teknisk utstyr fra sentrum legesenter i Brumunddal. og bårer til ambulanser.

Brumunddal Røde kors bisto i lagring og lasting av medisinsk utstyr.

Etter at det medisinske utstyret var på plass reiste vi til Moss og det Tyrkiske Samfunnet Moss-Østfold. Det Tyrkiske Samfunnet Moss-Østfold hadde samlet inn klær som var donert og samlet inn i Moss. Dette skulle til de som bodde i landsbyer langs fronten og som hadde mistet alt.

Etter at bussen var fylt opp bar turen videre ned til Sverige og med ferge til Polen. For å bruke minst mulig penger på overnatting, var det viktig å planlegge turene slik at vi kunne benytte nettene på ferger, om det var mulighet for det.

Bussen ble losset på et oppsamlingssted sør for Warszawa før nødhjelpen ble fraktet i lastebiler fra Ukraina. Bussen og crewet var ikke forsikret for kjøring i krigssone da dette ville bli for kostbart å få til. Vi samarbeidet med Ukrainske partnere som hentet utstyret.

Dagen etter at varene var levert bar turen tilbake til Warszawa for å plukke opp gjester som skulle bli med tilbake til Norge. Vi hadde med 36 personer fra 1 år til 87 år, pluss en katt. Det var i hovedsak familier og barn, og noe eldre som hadde ulike medisinske utfordringer.

Vi i crewet på bussen fokuserte på å gi gjestene en så trygg og behagelig tur som mulig. Mat og drikke ble utlevert på turen, og barna fikk bamser de kunne ta med seg videre når de kom fram.

Det var også viktig med god informasjon. Mennesker på flukt opplever ofte at det er et informasjons vakuum, så derfor var det med en egen tolk som svarte på ulike spørsmål, og som ga informasjon.

Det var toalett i bussen, og det ble lagt inn både røyke- og toalettpauser. Matpausene på McDonald´s var ekstra populært blant de minste.

Også på fergen ble det satt fokus på at gjestene skulle oppleve det positivt, derfor fikk alle familiene lugarer og frokost på turen fra Polen til Sverige. De fleste hadde aldri vært om bord i et stort skip og heller ikke sett havet før, så det tok ikke lang tid før de fleste sto på dekk til det ble for mørkt til å se noe som helst.

Da vi kom til Norge ble gjestene mottatt av politi og frivillige i Halden. De sørget for at gjestene ble registrert inn og eventuelt hvilke medisinske behov det var nødvendig å få hjelp til.

Hva opplevde vi.

Inntrykket crewet på bussen sitter igjen med, er at alle virket glade for å komme til Norge. Det ble mange kommentarer på hvor vakkert det var her, og hvor fornøyd de var med reisen. Dette at de man hjelper er så takknemlige er grunnen til at man stiller opp som frivillig på slike turer.

17. mai reiser vi tilbake med nye forsyninger og for å hente opp flere som trenger en pause fra krigen i Ukraina.

Reiseleder/ medic: Paul Smines helpers.no

Sjåfører: Erik Rodlie og Gunnar Frisnes Bjerkestrand begge fra Kristiansund videregående skole, yrkessjåfør linjen.

Tolk: Maxim Korolevski.

Forrige
Forrige

Til Ukraina 17. mai

Neste
Neste

I dag, 28. februar, er det ett år siden jeg sto på grensen mellom Ukraina og Polen